Impliniri, nevoi si planuri de viitor

Adrian Peres – fondator ASPIS / Gala Anuala ASPIS editia a doua

Buna seara tuturor !

In numele beneficiarilor si al echipei ASPIS permiteti-mi sa va urez un bun venit la editia a doua a Galei Anuale ASPIS !

Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a insotit in anul care a trecut si ne insoteste continuu in tot ceea ce facem pentru EL. Cer binecuvantarea lui peste noi toti si peste acest eveniment.

Doresc sa salut in mod special reprezentantii autoritatilor locale: pe dna Claudia Boghicevici, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, si din municioul Arad dna Laura Andres, consilier municipal, dna Erika Stark, director general la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum si pe dl Sorin Mocuta, Sef Serviciu Protectia Copilului si Tinerilor la Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara. Apreciem in mod deosebit prezenta dumneavoastra si va multumesc personal ca v-ati rupt din timp pentru a ne fi alaturi.

Tuturor invitatilor si participantilor la program va multumesc pentru ca ne onorati cu prezenta si sunt convins ca vom petrece impreuna un timp util si relaxant in aceasta seara!

O parte din dumneavoastra ne cunoasteti povestea, iar ceilalti ati aflat-o azi – si-i multumesc actritei Giorgiana Elena Popan pentru prezenta si efortul dansei. Doi oameni au crezut cu adevarat ca pot cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ajute mai mult decat o singura persoana, au visat, au indraznit sa-si materializeze visul si sa inceapa acum sapte ani sa-l traiasca. N-au facut-o de buna voie, dar au simtit ca indrazneala are magie si putere in ea mai ales cand e insotita de Dumnezeu.

In cele ce urmeaza doresc nu doar sa va conving de faptul ca beneficiarii ASPIS duc o viata mai buna de cand ne-au intalnit, dar si sa va motivez sa va alaturati noua sau sa continuati sa ne fiti alaturi si in viitor.

Sunt trei aspecte importante pe care vreau sa vi le impartasesc, iar primul aspect se refera la rezultatele obtinute in ultimul an de echipa ASPIS.

O echipa extraordinara si dedicata si-i rog sa se ridice pe rand sa Ie cunoasteti: Ani Adam – lucrator social, Andreea Veres – educatoare, Rouana Mitau – asistent social (absenta motivat), Aniela Duma – asistent social si psihoterapeut si Cristina Halgatina – director executiv. Fara inima lor mare, beneficiarii ASPIS n-ar fi simtit poate ca ii pasa cuiva de ei.

Haideti sa le aplaudam pe fete, sunt extraordinare si speciale !

Deci, primul aspect pe care doresc sa-l mentionez se refera la rezultatele obtinute de echipa ASPIS in anul care a trecut.

Activitatile cu copiii atrag atentia tuturor si beneficiaza de suportul financiar cel mai generos. Programul Afterschool ASPIS aflat in al treilea an de activitate a asistat un numar de 12 copii din familii sarace in Vladimirescu; pe lista de asteptare mai sunt cam tot atatia copii de care nu putem sa ne ocupam. Copiii au beneficiat, pe langa o mancare calda la pranz, de ajutor in efectuarea lectiilor, dar si de activitati de recreere, desfasurate zilnic la Scoala Generala Vladimirescu si in fiecare vineri la Centrul de Consiliere si Informare ASPIS.

Cluburile de vacanta “Impreuna” au continuat in al saselea an la Scoala Generala “Ilarion Felea” din Arad. In preajma sarbatorilor de Craciun si Paste ele fac “saptamana altfel” sa fie intr-adevar altfel.

In acest an Scoala de Vara ASPIS si-a desfasurat activitatile pe parcursul lunilor iulie si august si a beneficiat de sustinerea financiara a Consiliului Cultural Municipal Arad. Scoala de vara a atras 48 de copii pe parcursul celor doua luni de desfasurare, in care si-au ocupat timpul cu activitati educationale si recreationale, dar au facut cunostinta si cu gradina ASPIS.

Chiar daca serviciile la domiciliu sugestiv intitulate “La mine acasa”, continua sa fie o provocare, reusim sa asistam in prezent 6 beneficiari, mai mult cu doi decat anul trecut. De ce spun ca sunt o provocare? Deoarece, de cele mai multe ori beneficiarii care vin inspre noi au nevoi speciale accentuate si necesita fie asistenta permanenta, fie institutionalizare. Serviciile la domiciliu sunt prestate in prezent “pro bono” in cea mai mare parte, dar ideea centrala este ca beneficiarii cu resurse financiare sa plateasca serviciul, iar cu surplusul obtinut sa slujim pe cei saraci. E mai bine si mai omenesc sa-i tinem pe beneficiari la casa lor decat sa-i institutionalizam.

Nu reusim, deoarece piata la negru este un competitor atroce, care subjuga beneficiarii cu servicii necalificate si de proasta calitate de multe ori. Sunt mandru de fetele noastre care nu se dau inapoi de la greu si ajuta adultii cu nevoi speciale sa se simta mai bine in neputinta lor si sa traiasca mai bine.

Grupul de suport si socializare este un alt succes extraordinar: cinci fete cu nevoi speciale si de curand si un tanar, petrec timp impreuna in activitati casnice sau in gradina ASPIS. Grupul a participat la activitati de inot, calarie, ecologizare si diverse evenimente precum targul ONGurilor sau Festivalul Toamnei. Si aceste activitati au fost finantate de catre Consiliul Cultural Municipal Arad prin proiectul Abilitate prin Mobilitate. Este primul an in care Asociatia ASPIS beneficiaza de fonduri publice obtinute in urma unei competitii de proiecte si speram ca acestea sa creasca din ce in ce mai mult.

Serviciile de psihoterapie prestate de Aniela Duma – pe care ati cunoscut-o deja – au inceput sa fie foarte cautate, iar Aniela asista atat persoane individual cat si familii. GOD speed Aniela ! Succesul tau este si succesul nostru !

O ultima izbanda pe care vreau s-o mentionez este Gradina ASPIS si multi dintre dumneavoastra ati facut deja cunostinta cu ea si produsele ei, pe care le vindem incercand sa fim autosustenabili financiar. Ani Adam este eroul nostru care impreuna cu voluntarii EVS – multumim Ofensiva Tinerilor si European Volunteering Service – dar si impreuna cu beneficiarii ASPIS au reusit sa umple spatiul centrului nostru cu diverse produse. Menta, busuioc, cimbru, lavanda, rozmarin, salvie si multe altele va asteapta sa le savurati. Le puteti achizitiona direct la centru in Vladimirescu si incepand de astazi si prin “Magazinul on-line ASPIS” pe care-l gasiti pe pagina noastra de web, lansata astazi, cu ocazia Galei. Va invit sa consultati oferta noastra si sa cumparati, dar dupa ce-am terminat eu de vorbit si nu cum facem adeseori in timpul sedintelor interminabile si plictisitoare de la serviciu. Mea culpa !

Toate aceste activitati de care sunt mandru si multumitor nu s-ar fi putut desfasura fara sprijinul dumneavoastra, al prietenilor si sponsorilor ASPIS, care raman in continuare sustinatorii financiari principali ai activitatilor noastre!

Multumiri din suflet donatorilor nostri din sectorul privat, pe cativa i-a mentionat Aniela, si-ii voi repeta si eu in ordine alfabetica: ASTRA INDUSTRIES SRL, BAUPROFI SRL, CONTACT PLUS SRL, DAMIS OPREA SRL, ELGAZ SRL, GOTIC-DAGIS SRL, INSTAL 5F CONSTRUCT SRL, INSTAL GROUP SRL, LILE SERVICE SRL, KLASTORF SRL, MARESI FOODBROKER SRL, PIZZA 5 COLTURI, RDF SRL si WESTFIELD ARAD.

Fondurile pe care le-ati donat – si care acopera cea mai mare parte a cheltuielilor directe – au sustinut proiectele preferate de dumneavoastra.

As dori sa adaug o mentiune importanta, si anume, ca fondurile provenite de la dumneavoastra si partenerii nostri publici n-au fost folosite pana in prezent la plata salariilor, acestea fiind acoperite in ultimii sapte ani de donatori anonimi persoane fizice.

Dumnezeu ne-a insotit in anul care a trecut si prin sacrificiul financiar facut de dumneavoastra! Ii multumesc Lui si dumneavoastra apoi pentru sprijin! El ne demonstreaza cu crediciosie ca este deasupra tuturor lucrurilor vazute si nevazute… El face si desface planuri si ne surprinde de multe ori cu creativitatea si credinciosia Lui. Ii multumesc ca ni L-a facut cunoscut pe Hristos fiul Sau care a venit pe pamant sa ne salveze si sa ni se faca cunoscut, slujind semenilor sai bolnavi si neajutorati. Il onoram pe Invatatorul Suprem si-L chemam in mijlocul nostru astazi! De la EL invatam ce inseamna compasiunea si dragostea de oameni. El este exemplul cel mai bun de asistenta sociala. Haideti sa-L urmam cu incredere!

Un al doilea aspect – si mai important decat primul, cred eu– sunt provocarile concrete ale beneficiarilor cu nevoi speciale, dar si provocarile cu care se confrunta echipa ASPIS in asistarea acestora.

Beneficiarii ASPIS – atat copiii defavorizati social si adultii cu nevoi speciale, dar si asistentii lor din echipa noastra – va saluta si spera ca-I veti ajuta in continuare.

Sunt multe nevoi mai mici sau mai mari.

De la resurse financiare necesare angajarii unui educator suplimentar pentru afterschool si achizitionarii mesei de pranz sau materialelor necesare activitatilor educationale, la unelte pentru gradina si procesarea plantelor, la resurse pentru construirea unui sopron de uscare-procesare a plantelor, la igienizarea si izolarea podului centrului ASPIS in vederea transformarii in spatiu de lucru si depozitare, la expertiza pentru optimizarea microproductiei si distributiei de plante medicinale si aromatice.

In asistarea adultilor la domiciliu avem nevoie de un mijloc de transport cu care sa ne deplasam, un asistent social suplimentar si bugetul aferent salariului acestuia ne-ar fi de mare folos ca sa putem asista mai multi beneficiari. Ne puteti ajuta si cu publicitate si solicitari de asistare din partea dumneavoastra. De asemenea, cu expertiza in promovarea serviciilor precum si in optimizarea costurilor serviciului sunt binevenite…

Mai sunt ele multe, dar ma opresc aici in ce priveste nevoile beneficiarilor nostri ca altfel ramanem cu totii flamanzi si n-as vrea sa va indispun de la inceput. Avem nevoie de dumneavoastra !

Va stam la dispozitie in continuare ca si pana acum si vom raspunde prompt solicitarilor dumneavoastra cu privire la nevoile beneficiarilor ASPIS, dar si solicitarilor de informatii cu privire la cheltuirea fondurilor ce ni le puneti la dispozitie. Una din valorile noastre este transparenta si vrem s-o traim pe deplin in relatia cu dumneavoastra.

Al treilea aspect se refera la sperantele si proiectele noastre de viitor care deriva in mare parte din nevoile identificate mai sus.

In luna august am petrecut impreuna cu echipa ASPIS doua zile de team-building la o pensiune traditionala la poalele Muntelui Mic langa Caransebes. Am creionat acolo impreuna strategia ASPIS pe urmatorii 5 ani pe care o vom publica in curand pe website-ul nostru si o vom comunica si autoritatilor locale din domeniul social cu care de altfel am fost in stransa legatura pe aceasta tema deja. Mentionez doar cateva idei esentiale si relevante pentru noi astazi:

  • am decis impreuna cu echipa sa fim mai deschisi si “galagiosi” despre valorile noastre crestine asa cum sunt descrise in Biblie si in care ne inradacinam valorile profesionale. Vrem sa dovedim semenilor prin fapte ca-l urmam pe Hristos si-l copiem in compasiunea si dedicarea Lui pentru semeni fara a face prozelitism pentru nici o denominatiune religioasa. Sper ca m-am tinut de cuvant astazi si doresc s-o fac de fiecare data cand vorbesc cu cineva despre ASPIS.
  • apoi am decis ca trebuie sa prioritizam infiintarea de locuinte protejate ASPIS si am pornit la actiune imediat dupa acea intalnire. In septembrie am abordat exploratoriu autoritatile locale din Arad si Vladimirescu care s-au aratat deschise la aceasta ideie, […]
  • O alta decizie importanta luata impreuna cu echipa ASPIS a fost legata de autosustenabilitatea pe termen lung a serviciilor la domiciliu si activitatilor ce implica gradina. Acestea sunt prioritati immediate, importante si urgente, iar pe termen lung dorim sa devenim pe de-a-ntregul autosustenabili.

Cred cu tarie ca o organizatie non-profit trebuie sa se gestioneze dupa aceleasi principii ca o companie profitabila. Vrem sa generam profit pe care apoi sa-l reinvestim in asistarea beneficiarilor, vrem sa devenim un ONG cu activitate de economie sociala relevanta atat pentru beneficiari angajandu-i, dar si pentru angajatii ASPIS creindu-le conditii mai bune de viata, munca si retribuire.

In concluzie, am realizat in cea mai mare parte si tot ce a tinut de noi din promisiunile pe care vi le-am facut anul trecut si sper ca sunteti multumiti de rezultate. In cele ce urmeaza veti afla mai multe detalii de la colegii si beneficiarii nostri. Dar nu ne putem culca pe laurii victoriei si as vrea sa accentuez ca nevoile beneficiarilor sunt prezente si cresc pe zi ce trece deoarece ne creste numarul de beneficiari. Si vin mai multi inspre noi!

Impreuna cu unii din dumneavoastra le identificam nevoile in sedintele bianuale ale Bordului Consultativ ASPIS cand decidem ce finantam si pe cine asistam. Le multumesc in ordine alfabetica dnelor:   Liliana Bock, Elena Bodri, Cristina Dumulesc, si Dana Sas precum si dnului Mircea Dumulesc, membrii bordului ASPIS.

Proiectele de viitor ne sunt clare in minte si vrem ca impreuna sa visam si sa ne realizam visele. Inchei cu mottoul ASPIS:

“Orice poti face sau visezi ca poti, incepe!

Cutezanta are putere si magie in ea.”

Goethe:

Va multumesc pentru atentie si va doresc o seara placuta!

Arad, 4 noiembrie, 2016

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select Language